Autoescoles Connect

Autoescola CONNECT

Què cal tenir en compte abans d’emprendre un viatge llarg?

Abans de sortir de viatge convé tenir en compte una sèrie de consells generals per estalviar-se més d’un problema en el desplaçament, especialment si ha de ser llarg. Aspectes com el descans del conductor abans i durant el viatge, el manteniment del vehicle o una circulació relaxada són fonamentals per assegurar un desplaçament segur.

 

Consells generals per a un viatge tranquil i segur

Aspectes com el descans del conductor abans i durant el viatge, el manteniment del vehicle o una circulació relaxada són fonamentals per assegurar un desplaçament segur:

1. Just abans i durant el viatge: Begudes sense alcohol i àpats lleugers, i dormir bé la nit anterior.

2. Adoptar una posició ergonòmica: Assegurar d’adoptar una posició que deixi 25 cm entre el pit i el volant (espai de desplegament del coixí de seguretat), que iguali l’altura del reposacaps amb la part superior del cap, les mans en la posició de les “ dues menys deu “, amb els braços lleugerament flexionats, etc.

3. Realitzar parades per evitar la fatiga: Parar sempre que es percebin símptomes de cansament (picor d’ulls, parpelleig constant, dolor muscular o falta de concentració). Per norma general, és recomanable realitzar una parada de 10 minuts cada dues hores.

4. Actitud tranquil·la al volant: Evitar agafar el vehicle després d’una discussió, una situació d’estrès o un impacte emocional.

5. Evitar les hores de més calor: Les altes temperatures poden produir deshidratació i augmentar la fatiga. En època estival, s’han d’evitar les hores centrals del dia, cal ventilar convenientment el vehicle i fer ús del climatitzador a una temperatura de confort (21˚ C). També en dies molt assolellats és recomanable fer ús d’ulleres fosques per reduir la fatiga visual.

6. Utilitzar els sistemes de retenció (cinturó i cadiretes) a totes les places: Fins i tot als viatges més curts i coneguts s’ha de mantenir una norma que pot salvar la vida.

7. Prevenir fonts de distracció: Programar el navegador abans d’iniciar la marxa.

8. Ajustar la velocitat a les necessitats del trànsit: En cas de trànsit intens, no convé anar excessivament més de pressa (ni més lent) que la resta de vehicles, per evitar situacions de risc.

9. Informar-se de la situació del trànsit i la previsió meteorològica: El RACC disposa del servei Infotransit www.raccinfotransit.cat, amb informació permanent actualitzada sobre l’estat de les vies.

10. Posar a punt el vehicle: A més de les revisions periòdiques, abans d’un viatge convé revisar l’estat de conservació i la pressió d’inflat dels pneumàtics, els nivells d’oli, líquid refrigerant, aigua de la bateria o líquid de frens, l’estat de la roda de recanvi, etc.

11. No oblidar els detalls: Portar el permís de conduir, la documentació del vehicle (assegurança en vigor i amb rebut de pagament, ITV al dia, permís de circulació i fitxa tècnica) i elements obligatoris de seguretat (armilla reflectant, dos triangles de senyalització), i recordar que ja no és obligatori portar un joc de bombetes de recanvi.

12. Col·locar el full de rescat: En el pitjor dels casos, quan ocorre un accident, el full de rescat és una ajuda fonamental perquè els equips d’emergència puguin fer la seva feina ràpidament i de forma segura (veure apartat de seguretat passiva). Pot descarregar-se a www.fullderescat.cat

13. Viatges a l’hivern: Algunes prevencions addicionals són pròpies de viatges en què hi ha risc de nevada o temperatures molt baixes: cadenes, mantes i aliments energètics, aigua, portar el dipòsit ple, així com el telèfon mòbil ben carregat.

 

consellsconduir.racc.cat

| Escrit per Autoescola Connect